de

Artūrs Strautmanis

Persan haben keine Bilder. Fügen Sie neue Bilder.
Geburt:
17.06.1910
Tot:
23.08.1993
Zusätzliche namen:
Teodors, Teodors Kaiga, Cibiņš
Kategorien:
, Agronom, Journalist, Literat, Mitglied der studentischen Körperschaft, Schauspieler
Nationalitäten:
 lette
Friedhof:
Geben Sie den Friedhof

Literāts, žurnālists, aktieris.

Beidzis Hercoga Pētera ģimnāziju Jelgavā un Latvijas universitātes Lauksaimniecības fakultāti. Ziņas no grām.: Hausmanis Viktors. Latviešu aktieri trimdā. - Rīga : Preses nams, 1996. - 542 lpp

---

Dzimis Valgundes pagastā, miris 1993. g. 23. augustā Upsalā, Zviedrijā.
„Dziesmuvarā" viņš iestājās 1929. g. kā I bass. 1936. g. nobeidza studijas ar agronoma grādu. Studiju laikā dziedāja arī studentu dubultkvartetā „Tēvzeme ". Bija arī studentu biedrībā „Fraternitas Rusticana" un Penklubā. Jau studiju laikā viņš pievēršas žurnālistikai, strādājot par ārlietu un nakts redaktoru laikrakstā „Rīts". Vācu okupācijas laikā bija laikraksta „Tēvija" ārlietu redaktors.
1945. g. 8. maijā A. Strautmanis laivā pārbrauc uz Zviedriju. Sākuma laikā strādā gan kūdras purvā, gan augļu pārstrādāšanas fabrikā, gan arī kā kalpotājs turienes augstskolā un citos līdzīgos darbos. Zviedrijā uzņemas "Latvijas Vārda" redaktora darbu. Vēlāk maina mītnes zemes un ir Amerikas Balss Eiropas raidītāja latviešu raidījumu redaktors Minhenē un pēc tam Madridē.
1968. g. pārnāk uz Ņujorku, kur strādā par laikraksta „Laiks" ārlietu daļas redaktoru. No 1978. — 1983.g. ir šā laikraksta galvenais redaktors. Pēc tam pārceļas atpakaļ uz Zviedriju pie ģimenes Upsalā.
Presē publicējies arī ar segvārdiem Teodors Kaiga, Cibiņš u.c. Publicējis grāmatas: „Plkv. K. Lobes biogrāfija" un „Sešas lielkaujas Otrā pasaules kara pēdējā ziemā." Pārtulkojis Solžeņicina „Gulagu". Par izciliem nacionāli politiskiem rakstiem „Laikā" saņēmis PBLA Kultūras fonda balvu. Ņujorkas laikā Artūrs arvien piedalījās dziesmuvariešu saietos ar savu labestību, draudzību un dziesmu mīlestību. Kādā vēstulē viņš raksta: „Dzīve bijusi raiba kā gaiļa vēders. Mūža atziņa: nekur neesi mājās, nekur svešnieks. Visur jau kāds latvietis atrodas." (Akadēmiskā dzīve, 1994)
 

Ursache: jzb.lv

Keine Orte

    loading...

        Keine Termine gesetzt

        Schlagwörter