en

Velotreks "Marss

You can add images!
Assigned persons:
0
Address:
207, Brīvības gatve, Biķerziedi, Teika, Rīga, Vidzeme, LV-1039, Latvija
Political territory:
null
Coordinates:
56.974514298408,24.169074142365

Kā vēsta portāls "Zudusī Latvija", līdz 1940.gadam šajā gruntsgabalā atradās sporta (riteņbraukšanas) biedrības "Marss" (dibināta 1907.g., savulaik otra lielākā un ietekmīgākā latviešu sporta biedrība) mītne, biedrības sporta laukums un koka velotreks (atklāts 1909.g., nodedzis 1. pasaules kara laikā, 20. gadu vidū atjaunots).

20. gados līdzās velotrekam izvietojās Jēkaba Ezergaiļa dārzniecība.

Padomju laikā šajā vietā arī bija sporta bāze, kura bija atvērta sporta cienītājiem - līdz 1985.g. darbojās sporta biedrības "Daugava" velotreks, bet 50. gados - tas bija sporta biedrības "Spartaks" velotreks.

Pēc 1989.gada, atjaunojoties riteņbraukšanas klubam "Marss", tur atradās šī kluba (darbojās līdz 2008.g.) mītne. Pēc tam šī teritorija ir pamesta un būvētais velotreks - sabrucis. 

Teritorijas šobrīd esošā galvenā vērtība - ir pirms 100 gadiem stādīties koki un pēc Teikas iedzīvotāju iniciatīvas šeit būtu iekārtojams parks.

2020.gada sākumā parādījās informācija, ka šeit VAS "Valsts nekustāmo īpašumi" grasās nocirst kokus un būvēt biroju ēku. Iedzīvotāji aktīvi nostājās pret šādu ieceri un uzsāka portālā manabalss.lv parakstu vākšanu. Tika organizēta iespēja parakstīt gan elektroniski, gan ierodoties blakus esošajā VEF Kultūras pilī.  Ļoti īsā laikā tika savākti vairāk nekā 15 000 parakstu, lai šo būvniecības ieceri atceltu. Sekoja varas arogances paraugdemonstrējums.

Nemitīgajās politiskajā karā un savstarpējās dubļu cīņās parādījās vēl viens dzots, kur ikvienam parādījusies iespēja demonstrēt savu tuvību ar sabiedrību vai neierobežotā varas apziņa. Nopietns pavērsiens parādījās 22.janvārī, kad tapa zināms, ka šī vieta nolemta nevis nezināmam biroju centram, bet gan valsts drošības dienestam (bijusī - Drošības policija), kuras pārstāvji visu šo sabiedrības aktivitātes laiku bija klusējuši un nekādu informāciju nesniedza. Diemžēl, uz šo rindu tapšanas laiku ir zināms, ka VDD jau trīs gadus nopietni strādā, lai ēka tika celtu, bet viss, kas ir ap to - ir valsts noslēpums. Punkts. Komunikācijas virsotne.

VDD līdz šim neesot nebijis tiesīgs publiskot informāciju par ēkas būvniecības priekšdarbiem, lai nepārkāptu likuma “Par valsts noslēpumu” normas. Tagad, kad vairs notiekoši nekādi nav iespējams noslēpt un ņemot vērā sabiedrības interesi, esot pieņemts lēmums deklasificēt daļu informācijas par plānoto būvniecību. Jau šobrīd ir izvedojusies situācija, ka VDD nevis skaidro sabiedrībai notiekošo, pierādot, ka tā stingri sargā drošību, bet gan taisnojas, norādot, ka viņiem nekas cits netika piedāvāts, kā arī nodomu maiņa maksāšot ļoti dārgi. Jau tagad, kamēr celtniecība nav uzsākta, ir bijis intensīvs darbs pie VDD ēkas projekta īstenošanas – veikta zemesgabala inženierģeoloģiskā izpēte, izstrādāts būvprojekts, uzsākta sadarbība ar būvuzraugiem un veikti citi priekšdarbi, ieguldot vairākus miljonus eiro. Specdienesta ēkas projektēšana saistībā ar augstajām drošības prasībām ir specifiska, komplicēta un laikietilpīga. Tiesa, līdzīgi darbi un stratēģiski ne mazāk svarīgam objektam kā Rail Baltica plānotās Rīgas centrālās stacijas un tās apkārtnes apbūves šādi paši priekšdarbi ir izmaksājuši tikai ap 4.5 miljoniem eiro. Kāpēc VDD ēkas gadījuumā tik daudz, paliek bez atbildes, jo tas ir valsts noslēpums.

JKP ar savu ministru Jānis Bordānu paziņoja, ka viņi pārstāv sabiedrību, un te netiks pieļauta būvniecība, ja sabiedrība vēlas šeit parku. Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens, kura vadītajā resorā Bordāns  jau iepriekš apsolīja nomainīt virkni vadošo kadru, pretī deva atbildi, ka ikviens, kurš šobrīd atļaujas kritizēt VDD, nedomā par valsts drošību. Starp citu, abi šajā rindkopā pieminētie ministri normālajā, ārpus politikas esošajā, dzīvē ir kolēģi. Abi ir zvērintāti advokāti.

Events

No events

Pievienot notikumu

Assigned persons

No persons assigned

Pievienot personu