ua

Visvaldis Lācis

Добавить новую картинку!
Дата народження:
12.03.1924
Дата смерті:
18.04.2020
Поховання дата:
04.07.2020
По батькові:
Eižens
Дівоче прізвище персони:
Bruno-Visvaldis Lācis
Категорії:
, , Історик, Військова людина, Депутат Сейму Латвійської Республіки, Жертва репресій (геноцид) радянського режиму, Легіонер, Політик, Спортсмен, Учасник Другої світової війни, публіцист
Громадянство:
 латиш
Кладовище:
Lestenes pagasts, 2.pasaules karā kritušo Brāļu kapi

Visvaldis Lācis bija latviešu publicists, valodnieks, vēsturnieks un politiķis, viens no Trešās atmodas līderiem, bijis 9. Saeimas un 10. Saeimas deputāts.

Dzimis Valmierā kā Bruno-Visvaldis Lācis.

Tēvs — Eižens Lācis, Pētera dēls, mātes tēvs — Andrejs Oļukalns, Andreja dēls, kuriem kopā piederēja trīsdesmit pieci hektāri agrārreformā iegūtas zemes Madonas apriņķa, Lazdonas pagasta, Jaunlazdonas pusmuižas «Vidsētas», tēvs bijis politiskās apsardzības slepenā dienestā priekšnieks līdz 1923. gadam Valmierā, Latvijas Brīvības cīņu pretizlūkošanas dienesta veterāns, nestrādāja saimniecībā, ko pārpirka Anna Dāve.

Lācis pats ģimenē izaudzinājis trīs bērnus.

Visvaldis Lācis pamatizglītību guvis Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā.

1943. gadā iesaukts Latviešu leģionā, kur dienēja 19. divīzijas 44. pulkā. Pabeidzis instruktoru rotas un vada komandieru kursus, leitnants.

Piedalījies arī cīņās Kurzemes cietoksnī. Divreiz viegli ievainots. Pēc kara nokļuva filtrācijas nometnēs, bet netika represēts.

Pēc kara, kā eksterns pabeidza Rīgas Raiņa vakara vidusskolu.

1949. gadā uzsāka studijas Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā, bet tika izslēgts par brīvdomību.

1952. gadā apprecējies.

1956. gadā sāka apgūt angļu valodu pašmācības ceļā. Apguvis to labā līmenī viņš 1957. gadā iestājās Latvijas Valsts universitātē. Lai arī viņš izcili studējis vairākus kursus un gatavojies gala pārbaudījumiem, tomēr 1961. gadā viņu izslēdza no augstskolas. Pēc tam Visvaldis Lācis uzsāka neklātienes studijas 1. Maskavas Valsts pedagoģiskajā svešvalodu institūtā.

1965. gadā, kad viņam jau bija 41 gads, viņš ieguva augstākās izglītības diplomu. Vēlējies iegūt arī ekonomikas zinātņu kandidātu grādu, tomēr šāda iespēja viņam tika atteikta. Turpmākajos gados viņš nodevās svešvalodu apguvei. Visvaldis Lācis brīvi pārvalda angļu, vācu un krievu valodu, bet zviedru valodā spēj brīvi lasīt un arī sarunāties.

Divdesmitā gadsimta astoņdesmitajos — padomju saimniecības «Vestiena» darbinieks.

Visvaldis Lācis aktīvi nodarbojies ar sportu, turpinot to arī vecumdienās.

2016. gada septembrī viņš 92 gadu vecumā piedalījās Valmieras maratonā un pirmo reizi mūžā veica pilnu maratona distanci, ar rezultātu 8 stundas un 14 minūtes.

2017. gada septembrī viņš 93 gadu vecumā noskrēja Berlīnes maratonu, būdams sacensību vecākais dalībnieks.

Sākoties Trešajai atmodai V. Lācis aktīvi iesaistījās tās norisēs.

Vispirms 1988. gadā kopā ar Intu CālītiJuri ZiemeliJāni Čakstiņu un Imantu Kulinski izveido Neformālās Tautas frontes pagaidu vadību.

1988. gadā iesaistījās Latvijas Tautas frontē, ievēlēts tās valdē. Sabiedrībā kļuva pazīstams ar runām un publicistiku.

1991. gadā bija LNNK priekšsēdētājs.

1993. gadā Visvaldis Lācis bija partijas "Mūsu Zeme" dibinātāju skaitā, no tās saraksta nesekmīgi kandidēja 5. Saeimas vēlēšanās.

1995. gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

1997. gadā Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa, izskatot lietu par V. Lāča sadarbību ar VDK, lēmusi, ka viņš nav sadarbojies ar VDK un nav bijis tās ziņotājs.

Vēlāk darbojies pārsvarā publicistikā.

Publicējis vairāk kā 300 rakstus, kā arī sarakstījis vairāk kā 10 grāmatas. Lielākoties rakstījis par Latvijas un pasaules vēsturi, kā arī par politiku.

2002. gadā V. Lācis piedalījās partijas "Visu Latvijai!" dibināšanā, tomēr pats nekļuva par tās biedru.

2005. gadā viņš iestājās Latvijas Zaļajā partijā un 9. Saeimas vēlēšanās tika ievēlēts Saeimā no Zaļo un Zemnieku savienības saraksta.

2007. gadā oktobrī izstājies no Zaļās partijas un ZZS Saeimas frakcijas, jo bija pret Alekseja Loskotova atbrīvošanu no KNAB vadītāja amata un frakcijas vadības spiedienu attiecīgajā Saeimas balsojumā.

 Pēc izstāšanās no ZZS Saeimā darbojās kā deputāts bez frakcijas, bet 2009. gada Eiropas parlamenta vēlēšanās V. Lācis piedalījās kā partijas "Visu Latvijai!" saraksta pirmais numurs, nebūdams šīs partijas biedrs.

 Sarakstam nepārvarot procentuālo barjeru, netika ievēlēts Eiropas Parlamentā.

 2010. gada aprīlī viņš iestājās partijā "Visu Latvijai!", bet vasarā paziņoja, ka kandidēs 10. Saeimas vēlēšanās no Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" saraksta, kā arī pievienojās abu politisko spēku kopējai 9. Saeimas frakcijai.

Oktobrī tika ievēlēts 10. Saeimā. 

2011. gada 8. martā izstājās no "Visu Latvijai!" un no VL-TB/LNNK Saeimas frakcijas.

Piešķirts augstais Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktora goda nosaukums.

***************

Visvaldis Lācis: Es stāvu ar taisnu muguru

Viņš ir noskrējis maratonu Valmierā un Berlīnē. Nevis jaunībā vai brieduma gados, bet pavisam nesen – kad jau bija nosvinēti 90 mūža gadi. Viņš katru dienu nostaigā vismaz sešus kilometrus, bet kāpšana pa kāpnēm uz savas mājas otro stāvu – tā vispār netiek uzskaitīta.

Viņš 1990. gada aprīlī laikrakstā Atmoda sāka publicēt rakstu sēriju - ar nosaukumu Īsa latviešu leģiona vēsture. Toreiz tas bija kaut kas nepieredzēts. Kopš tā laika mūsdienu preses izdevumos viņš ir publicējis vairāk nekā 30 rakstu par leģiona tēmu. Viņš ir uzrakstījis sešu sējumu izdevumu Otrais pasaules karš. Katru gadu viņa lauku viensētu apciemo ne tikai vietējie, bet arī ārzemju žurnālisti, jo interese par latviešu leģionu nemazinās. Viņš savas grāmatas raksta ar pildspalvu. Ar datoru viņš vairs nevar: redze par vāju. Ar īpašas ierīces palīdzību viņš vārda tiešā nozīmē ieraksta tekstu starp rindām. Viņa rokraksts ir skaidrs, ass, ar «lidojošiem» vārdu nobeigumiem - it kā viņš būtu vēlējies savu domu pateikt ātrāk, nekā tā uzrakstīta. It kā būtu steidzies patiesību atdot mums, pirms tā ir ikdienas apbružāta.

Viņš ir latviešu leģionārs, vēstures pētnieks, patriots un ģimenes tēvs. Viņa skaistā Viktorija, ar kuru viņš laimīgā laulībā nodzīvoja 64 gadus, aizgāja mūžībā pirms dažiem gadiem. «Viktorija bija mana pirmā un vienīgā sieviete. Cita man nekad nav bijusi. Karā es aizgāju kā nevainīgs puika. Mēs apprecējāmies pēc kara,» viņš teic.

Viņš ir Visvaldis Lācis, kurš 12. martā nosvinēja 95 gadu jubileju.

Neatkarīgā sveic dižo latvieti!

Grāmatas un sports

Visvaldis Lācis: «Esmu dzimis Valmierā. Mans tēvs toreiz bija Valmieras apgabala politiskās pārvaldes priekšnieks. Vēlāk, padomju laikos, politpārvaldi stipri lamāja un mēģināja parādīt kā asiņainu iestādi, bet tas tā nemaz nebija. Es jau no 17 gadu vecuma sapratu, ka gribu rakstīt. Bet, lai es pats rakstītu, nopirku lielu kantora grāmatu ar 400 lappusēm, lai tur ierakstītu svarīgu cilvēku domas un izteicienus. Tur ierakstīju arī tādu tekstu: «Ja kāds pietiekami stipri neapskauj savu sievu, tad vai nu viņš drīz zaudēs cieņu savas sievas acīs, vai nu viņai pat radīsies naids pret savu vīru.» Mans tēvs cieši apskāva manu mammiņu, un 1924. gada 12. martā Visvaldis Lācis bija klāt!

Tēvam patika iedzert, un mammai ar viņu vienmēr bija strīdi par šo lietu. Redzot to visu, nolēmu, ka nekad nedzeršu. Vienreiz iedzēru tikai studenta gados - pēc kara. Pēc tās reizes sapratu: kāpēc man dzert, ja otrajā dienā sāp galva? Un, ja tā sāp, tad nevaru nodarboties ar sportu. Nekad arī neesmu izpīpējis nevienu cigareti: ātri sapratu, kādas nelaimes rodas no smēķēšanas.

Augu ģimenē, kurā tēvs abonēja Jaunākās Ziņas, bet māte - Atpūtu. Sākot ar piecu gadu vecumu, es lasīju visu, ko vien varēja izlasīt. Sešu gadu vecumā tiku ielikts pamatskolas pirmajā klasē. Sāku apmeklēt Rīgas pilsētas 1. bibliotēku. Sevišķi interesēja grāmatas par karu. Bibliotekāres mani iesauca par Karazēnu. Uzzināju par Elzu Žiglevicu, Neatkarības karā kritušo studenti. Kad viņa nesa karavīriem pusdienas uz Daugavmalu, artilērijas šāviens sadragāja viņai kāju, un viņa nomira.

Man patlaban ir viena no lielākajām personiskajām bibliotēkām Latvijā - aptuveni 2000 grāmatu. Skolas laika tieksme uz literatūru man palīdzēja vēlāk pašam rakstīt. Atceros, reiz izlasīju Frīdriha Nīčes grāmatu Tā runāja Zaratustra. Gandrīz neko nesapratu, tomēr izrakstīju daudz atziņu. Nu, piemēram: «No visa, kas rakstīts, es mīlu tikai to, kas ar manām sirds asinīm rakstīts.» Šo gan sapratu: katrā darbā jāieliek sava sirds.

Nekad neesmu pārtraucis sportošanu, ko sāku 11 gadu vecumā. Kārļa Ulmaņa valdīšanas laikā uzplauka valsts atbalsts sportam. Mūsu patriotismu pacēla tas, ka 1935. gadā mūsu valsts basketbola izlase izcīnīja Eiropas čempionu nosaukumu! Puikas visur mēģināja mētāt bumbu, bet nebija jau to pareizo laukumu, nācās izlīdzēties ar tādiem laukumiem, kādi bija. Es visu laiku sportoju, bet grāmatas no mana uzmanības loka nepazuda nekad.»

Skaistā Viktorija

Visvaldis Lācis: «Pirms vairākiem gadiem nomira kāds mans draugs, ar kuru savos laukos, Baltužēnos, 2007. gadā es būtu svinējis sešdesmit gadu draudzības jubileju. Tā bija reti sastopama draudzība... Kad pēc Otrā pasaules kara iznācu no karagūstekņu nometnes, sapratu, ka vēsturē man nav nekādu perspektīvu izvirzīties, jo biju leģionārs. Tāpēc izvēlējos veterinārārsta profesiju, jo man ļoti patika dzīvnieki. Lauksaimniecības akadēmijā iepazinos ar nākamo veterinārmedicīnas emeritēto docentu Artūru Garanču, kas man kļuva par labu un tuvu draugu. Vienreiz viņš uzaicināja mani aiziet ciemos pie viņa māsīcas: viņai esot vārdadiena. Aizgājām. Bet liktenis nospēlēja savu lomu - iepazinos ar Artūra māsīcu Viktoriju, un viņa man iepatikās no pirmā acu uzmetiena. Man toreiz bija 27, Viktorijai - 18 gadu. Viktorija toreiz mācījās Rīgā, Raiņa vakara vidusskolā. Sākām tikties. Mums izveidojās cieša draudzība.

Katru vakaru es gāju uz vakarskolu pretim Viktorijai. Mēs ātri samīlējāmies viens otrā. Pēc skolas abi parasti gājām pa Raiņa bulvāri līdz Marijas ielai, pēc tam iestaigājām Ziedoņdārzā, lai ilgāk pabūtu kopā. Reiz sāku runāt par precēšanos. Viktorija nopietni atbildēja, ka viņa vēlas ideālu laulību. «Nu tad jau mēs abi vēlamies vienu un to pašu!» es toreiz nopriecājos.

Ideāla laulība nozīmē: būt uzticīgiem vienam pret otru, nekad nelaist sev klāt citu cilvēku. Tas nozīmē - būt vienīgajiem mīlestībā vienam pret otru un nodzīvot kopā ilgu un laimīgu mūžu. Ātri nolēmām apprecēties. 1951. gada novembrī mēs iepazināmies un jau nākamā gada maijā apprecējāmies.

Kāzām naudas nebija. Abi sākām dzīvot manas mātes nepabeigtajā mājā, istabu tur bija daudz, bet gandrīz visas tukšas. Neatceros, kas īsti mums abiem piederēja - vai mums bija palags, bet segas nebija, vai arī otrādi. Man bija trīs červonci, un mēs abi aizgājām uz Elizabetes un Tērbatas ielu stūri, tur kādreiz atradās Dzimtsarakstu nodaļa. Es nopirku divus gredzentiņus ar iekaltu datumu. Tā mēs apprecējāmies.

Nekad starp mums nav ielauzies neviens cilvēks. Mēs visu mūžu bijām uzticīgi viens otram. Neviena sieviete nevarēja būt tāda kā Viktorija. Kad satiku un iepazinu Viktoriju, tad sapratu, ka viņa, vienkārša Latgales meitene, spēs pārvarēt visas grūtības, viņai nekas nebūs par smagu. Jaunībā es ātri pamanīju, ka Viktorija ir ļoti strādīga. Viktorija visu mūžu ir daudz strādājusi, un viņas lielais darbs - mūsu lauku māja - ir daudzkārt atzīta par sakoptāko lauku sētu.

Mums bija četri bērni, bet viens puisītis nomira. Tas notika 1963. gadā. Tā bija briesmīga traģēdija. Jānītim bija gads un astoņi mēneši, viņš man jau skrēja pretim pie vārtiņiem un sauca: tēta, tēta... Pēc bērēm jutām nelāgu tukšumu: mazais Jānītis bija Viņsaulē, bet mūsu rokās vēl bija tik daudz siltuma, ko nepaspējām atdot pastarītim. Un tad pasaulē pieteicās Dacīte - mūsu jaunākā meitiņa. Divi vecākie puikas - Andis un Māris - jau bija paaugušies, nu nāca mazākā. Tas bija liels prieks pēc smagajām bēdām.

... Tagad esmu viens savos Baltužēnos. Bērni un mazbērni atbrauc, taču Viktorijas vairs nav. Viņa, kaut arī jaunāka par mani - par veseliem deviņiem gadiem -, arī jau Viņsaulē. Dzīvoju skaistā vietā, tomēr ir tāds tukšums...»

Pats sākums

Visvaldis Lācis: «Daudzi mani draugi - nedzērāji, nepīpētāji, pareizas dzīves vedēji - ir nomiruši 65, pat 60 gadu vecumā. Bet septiņdesmit gados jau mirst kā mušas. Esmu palicis viens. Tādēļ, ka neesmu nekad smēķējis un nedzeru. Pat ja viņi tikai būtu gājuši uz darbu kājām, tad viņi būtu dzīvi. Viņiem esmu teicis: kas jums nekait, visi muskuļi jums mīksti un elastīgi, tikai viens muskulis jums vienmēr ciets, bet man viss ir otrādi! Es arī katru rītu vingroju - jau četrdesmit gadu bez pārtraukuma. Man kāds ārsts reiz teica: «Es tik taisnu muguru nekad neesmu redzējis.» Nuja, es patiešām stāvu ar taisnu muguru - kā svece.

Es ģimenē biju audzināts antikomunistiski, antikrieviski un antivāciski. No diviem pēdējiem bija jāizvēlas mazākais ļaunums. Ja Staļins nebūtu laikus nomiris, diez vai mēs te ar jums tagad runātu... Nu, tagad par armijas būšanām. Avīzē izlasīju, ka Baigo gadu ir pārdzīvojis politpārvaldes darbinieks Liberts, un vācieši viņu bija iecēluši par drošības dienesta priekšnieku. Es pie viņa aizgāju. Liberts atcerējās manu tēvu, un es viņam pasūdzējos, ka mani neņem armijā, jo man ir tikai 17 gadu. «Saki, ka tev ir astoņpadsmit,» viņš pamācīja.

Izdarīju, kā Liberts ieteica. Mans pirmais komandieris bija kapteinis Kociņš, kuru vācieši vēlāk apbalvoja par kaujas nopelniem Volhovā. Viņš bija beidzis Latvijas Kara akadēmiju, un daudzi viņu dievināja, arī es. Tika izveidoti policijas bataljoni, no kuriem gandrīz visus pēc tam ieskaitīja latviešu leģionā. Es pabeidzu jaunkareivju apmācības kursu. Drīz vien bataljonus sāka sūtīt uz fronti. Visi gāja, patriotiskas dziesma dziedādami, arī pavadītāji... Tikai vēlāk sapratu, ka tā bija liela politiska muļķība: neizvirzīt vāciešiem nekādas prasības, kā to darīja lietuvieši - viņi teica, ka leģions būs tikai tad, ja vācieši atzīs Lietuvas valsti visā Lietuvas teritorijā. Kad man bija jādodas uz fronti, iejaucās māte. Viņa aizgāja uz iesaucamo punktu un pavēstīja: kā jūs iedrošināties karā sūtīt bērnus? Kādus bērnus?! Nu, kā, Visvaldim ir tikai 17 gadu! Man lika novilkt karavīra apģērbu un iet mājās...

Un tad pienāca 1943. gads. Mājās saņēmu pavēsti un aizgāju uz leģiona iesaukšanas komisiju. Tā kā es visu laiku nodarbojos ar sportu un biju veselīgs jaunietis, mani uzreiz nosūtīja uz instruktoru rotu, kuru vadīja inteliģenti latviešu virsnieki.

Pēc mēnešiem ilgām apmācībām man iedalīja komandēt vadu. Mums iedalīja jaunas formas, jaunus zābakus. Un tad mums bija jāiet. Cilvēki Rīgā visu saprata, pavadīja mūs... Mēs gājām no Jaunciema, caur Vecmīlgrāvi, tad Ganību dambis, Raiņa bulvāris, Imanta, Rīgas jūrmala, Tukums, Dursupe, Talsi, Valdemārpils, Dundaga... Šis pārgājiens bija kā treniņš maniem turpmākajiem maratoniem. Turklāt mums pašiem vajadzēja rakt ierakumus, tas arī bija kā treniņš. Labi bija tas, ka pieradināja mani pie darba un disciplīnas, pie vienkārša uztura. Bet tas vienlaikus bija labs: zirga gaļas zupa, zirņu biezenis, un tu varēji dabūt arī otru porciju.

Man ierādīja istabu kopā ar virsnieka vietnieku Kārkliņu. Klīda runas, ka mūs drīz sūtīs uz Vāciju. Daudzi negribēja uz turieni doties. Vienu vakaru Kārkliņš tīrīja savu pistoli. Tik ilgi tīrīja, kamēr iešāva sev kreisajā rokā... Domāju, ka viņš to izdarīja tīšām.

Pārlēkšu pāri notikumiem... Nokļuvu poļu pilsētā Toruņā. Tur bija kādi 10 000 latviešu sapulcināti. Bija jau rudens. Tur plosījās dizentērija. Toruņā bija arī daudz baltvāciešu, viņi, satiekot mūs, pārgāja uz latviešu valodu. Un tad bija dievkalpojums, kuru vadīja kāds jauns rezerves leitnants. Pirmoreiz dzīvē sajutu, ka man kamols kāpj kaklā. Noraudājos, kad dziedājām Dievs, svētī Latviju!. Tagad man arī asaras acīs, to atceroties... Mēs sirdī skaitījām lūgšanas. Jo daudziem Latvijā taču bija palikušas mīļas meitenes, sievas, bērni, un neviens nezināja, kas notiks...»

Negribu svešumā

Visvaldis Lācis: «Man šausmīgi apnika atrasties svešumā. Es aizgāju pie bataljona vadības un teicu, ka gribu prom. Vienīgā iespēja, kā tikt prom no Dancigas, kur tobrīd atrados, bija - brīvprātīgi doties uz 19. latviešu divīziju, kas cīnījās Kurzemē. Nonācu Tukumā - 2, kas bija vāciešu rokās, bet sešus kilometrus uz Rīgas pusi bija frontes līnija. Frontē var krist katru brīdi: vai nu mīnmetēji strādā, vai nu lidmašīna pārlido pāri... Tas man ātri kļuva skaidrs. Man bija jāvada kaujā 35 cilvēki, bet es nebiju karojis. Es nebiju nekāds varonis, bet es sevi pārvarēju, un mēs metāmies triecienā. Un kas man līdzēja? Tas, ka 14 gadu vecumā es savā kladē biju ierakstījis teikumu: «Es labprāt būtu gļēvulis, bet es baidos par tādu palikt.»

Kaujā mani ievainoja, un es tiku aizvests uz Talsu lazareti. Šķemba kā gara pildspalva ietriecās man gurnā... Caur netīrām drēbēm, caur vateni - kā jau ziemā un karā. Atbalstījies uz triecienšautenes, kājām aizgāju uz aizmuguri, uz lielceļa mani savāca ievainoto vāciešu mašīna. Talsu lazaretē bija latviešu ārsti un māsiņas. Viss smakoja pēc asinīm. Viens ārsts saspaidīja manu ievainojumu, es ievaidējos. Viņš dusmīgi apsauca mani: «Tu te nevaidi! Būtu tu paskatījies, kā puiši cīnās par savu dzīvību. Tu jau dzīvs paliksi!»

Mani ārstēja, man uzvilka tīru veļu. Mani ielika svaigā gultā, un es jutos kā septītajās debesīs. Un vēl vakariņas atnesa - tēju ar baltmaizi un siera ripiņu virsū. Kas var būt vēl labāks?»

Elita Veidemane

Джерело: wikipedia.org

немає місць

    loading...

        Iм'я зв'язокТип відносинДата народженняДата смертіОпис
        1
        Eižens LācisБатько
        2
        Viktorija LāceДружина31.03.193324.08.2016
        3
        Andrejs OļukalnsДед
        4Andris  BuiķisAndris BuiķisКоллега15.03.193906.10.2022
        5Gundars BērziņšGundars BērziņšКоллега26.09.195906.01.2023
        6Aigars JirgensAigars JirgensКоллега, Члены одной партии02.11.196016.03.2005
        7Rišards LabanovskisRišards LabanovskisКоллега15.02.194020.09.2022
        8Romanas  ApsitisRomanas ApsitisКоллега13.02.193917.02.2022
        9Rolands RikardsRolands RikardsКоллега15.12.194203.02.2022
        10Jānis  KrūmiņšJānis KrūmiņšКоллега26.06.195520.04.2021
        11Ояр Эрiк КалниньшОяр Эрiк КалниньшКоллега22.10.194914.10.2021
        12Pēteris TabūnsPēteris TabūnsКоллега20.01.193719.09.2020
        13Pēteris Kārlis ElfertsPēteris Kārlis ElfertsКоллега29.01.196128.05.2021
        14Aleksejs    VidavskisAleksejs VidavskisКоллега19.09.194301.07.2020
        15Māris GrīnblatsMāris GrīnblatsКоллега05.01.195514.03.2021
        16Vents BalodisVents BalodisКоллега19.11.196317.05.2023
        17Roberts MilbergsRoberts MilbergsКоллега15.08.194200.04.2016
        18
        Arvids HildebrantsЧлены одной партии09.12.193224.10.2012
        19Імант  СудмалісІмант СудмалісЧлены одной партии18.03.191625.05.1944
        20Arthur PormalsArthur PormalsЧлены одной партии25.11.192603.04.2013
        21Ainars BajinskisAinars BajinskisЧлены одной партии08.10.196513.02.2015
        22Vilis LancmanisVilis LancmanisЧлены одной партии06.05.192605.11.2016
        23
        Andris GrundmanisЧлены одной партии18.11.193928.02.2000
        24Juris SinkaJuris SinkaЧлены одной партии04.05.192703.04.2001
        25
        Frementijs LubkānsЧлены одной партии10.05.191809.08.2007
        26
        Jānis MičerevskisЧлены одной партии09.04.192126.01.2007
        27
        Valdis RomanovskisЧлены одной партии07.11.195125.11.1999
        28
        Vera GrostiņaЧлены одной партии02.11.193116.01.2003
        29
        Jānis OzolsЧлены одной партии01.02.193318.03.2009
        30
        Arvēds HermanovičsЧлены одной партии01.08.192701.05.2007
        31Aristids J LambergsAristids J LambergsЧлены одной партии07.07.193423.06.2010
        32Uldis FreimanisUldis FreimanisЧлены одной партии28.11.194307.07.2012
        33
        Ivars PilandersЧлены одной партии02.11.192514.07.1999
        34
        Lida ĶestereЧлены одной партии21.11.192319.07.2008
        35
        Arvīds VeitsЧлены одной партии05.02.192923.08.1998
        36
        Heinrihs LācisЧлены одной партии29.09.193225.12.2001
        37
        Aleksandrs BirznieksЧлены одной партии08.01.192204.07.2001
        38Karlīna BaižaKarlīna BaižaЧлены одной партии01.03.190930.04.2005
        39
        Leons SimsonsЧлены одной партии26.01.193714.11.1997
        40Mārtiņš AndersonsMārtiņš AndersonsЧлены одной партии24.01.195110.11.2019
        41
        Edmunds KalniņšЧлены одной партии30.07.192421.06.2001
        42Ziedonis BaižaZiedonis BaižaЧлены одной партии25.02.190827.03.1984
        43
        Uldis BiezaisЧлены одной партии28.10.193313.08.1998
        44Pāvils ŠvābePāvils ŠvābeЧлены одной партии23.02.191429.01.2006
        45
        Kazimirs GailumsЧлены одной партии30.04.193302.09.2001
        46Konstantīns PupursKonstantīns PupursЧлены одной партии05.03.196410.09.2017
        47Līga Baiža KadakaLīga Baiža KadakaЧлены одной партии13.07.193410.05.1994
        48Guntis SokinsGuntis SokinsЧлены одной партии00.00.196600.00.2010
        49Tālivaldis BāliņšTālivaldis BāliņšЧлены одной партии05.04.193017.10.2003
        50Ivars SilārsIvars SilārsЧлены одной партии28.04.193829.08.2019
        51Oskars GrīgsOskars GrīgsЧлены одной партии20.01.194321.04.2017
        52
        Vilnis BorskisЧлены одной партии18.04.195806.08.2007
        53
        Ilmārs UzānsЧлены одной партии04.12.192205.07.2004
        54Fricis Arvīds  LasisFricis Arvīds LasisЧлены одной партии08.03.191511.02.2004
        55
        Valdis SmiltenieksЧлены одной партии16.12.195018.12.2007
        56Pēteris GustavsPēteris GustavsЧлены одной партии17.05.189026.09.1949
        57
        Andris MazburšsЧлены одной партии17.08.194405.03.2007
        58
        Viktors ŠeremetjevsЧлены одной партии02.01.193214.07.2008
        59Jānis RībaJānis RībaЧлены одной партии20.12.193328.11.1997
        60
        Lilita KalniņaЧлены одной партии21.05.193813.10.2004
        61Ilga Zelma ŠtauvereIlga Zelma ŠtauvereЧлены одной партии05.02.193219.10.1995
        62
        Edmunds PūtelisЧлены одной партии09.06.192818.09.2000
        63Romāns PussarsRomāns PussarsЧлены одной партии12.07.193228.02.2011
        64
        Haralds OzolsЧлены одной партии10.02.191712.03.2009
        65Vilnis EglājsVilnis EglājsЧлены одной партии19.06.193803.10.1993
        66
        Vilis BarinskisЧлены одной партии13.04.192217.02.1998
        67Gunārs PreinbergsGunārs PreinbergsЧлены одной партии27.08.193117.01.2009
        68
        Inguna RaitumaЧлены одной партии04.03.196325.03.2011
        69Ґуставс  ЗемґалсҐуставс ЗемґалсЧлены одной партии12.08.187106.01.1939
        70
        Juris TimofejevsЧлены одной партии03.12.192818.10.1999
        71Arturs SilgailisArturs SilgailisЧлены одной партии13.11.189515.08.1997
        72
        Jānis Rūdolfs BerģītisЧлены одной партии24.05.193030.04.2003
        73
        Zelma BirznieceЧлены одной партии24.07.193308.09.2011
        74Vilems TolpežņikovsVilems TolpežņikovsЧлены одной партии12.07.192821.12.2008
        75Dzintars BušsDzintars BušsЧлены одной партии17.08.194628.04.2016
        76Vilnis  ZariņšVilnis ZariņšЧлены одной партии24.05.193030.01.2014
        77Roberts JurdžsRoberts JurdžsЧлены одной партии11.04.196309.12.2002
        78Eduards  BerklavsEduards BerklavsЧлены одной партии15.06.191425.11.2004
        79Guntars GrīnblatsGuntars GrīnblatsЧлены одной партии17.04.192412.05.2013
        80Анна   СейлеАнна СейлеЧлены одной партии27.09.193919.06.2019
        81Māris Ansis PūliņšMāris Ansis PūliņšЧлены одной партии17.02.193917.05.2004
        82Andrejs KrastiņšAndrejs KrastiņšЧлены одной партии06.05.195119.05.2008
        83Valija Veščūna - JansoneValija Veščūna - JansoneЧлены одной партии09.10.190210.06.1990
        84Aida PrēdeleAida PrēdeleЧлены одной партии29.11.195019.07.2015
        85Gunārs BirkmanisGunārs BirkmanisЧлены одной партии26.05.193126.07.2011
        86Imants ZiedonisImants ZiedonisЧлены одной партии03.05.193327.02.2013
        87Raimonds BitenieksRaimonds BitenieksЧлены одной партии14.05.194405.12.2019
        88Jānis GailisJānis GailisЧлены одной партии20.04.194914.03.2020
        89Agnis BalodisAgnis BalodisЧлены одной партии19.09.193225.01.1994
        90Dainis StaltsDainis StaltsЧлены одной партии03.01.193912.04.2014
        91Valdis KrisbergsValdis KrisbergsЧлены одной партии31.01.194426.09.2018
        92
        Viesturs BergmanisЧлены одной партии17.10.195827.02.1992
        93Edmunds CirvelisEdmunds CirvelisЕдиномышленник31.03.192531.10.2020

        23.01.1945 | Sākās 4. Kurzemes cietokšņa lielkauja, PSRS okupācijas spēkiem mēģinot izlauzties uz Liepāju un Saldu

        Розмістити спогади

        17.03.1945 | Sākas Kurzemes cietokšņa 6.lielkauja, kas risinās līdz 3.aprīlim

        PSRS Sarkanās armijas uzbrukums bija virzīts abpus Saldum. Būtiskus panākumus negūstot, PSRS tālākus uzbrukumus neturpināja līdz pat Vācijas kapitulācijai

        Розмістити спогади

        08.05.1945 | Līdz ar 2. Vācijas kapitulāciju, karadarbību beidz Kurzemes Cietoksnis

        Par Kurzemes cietoksni vai Kurzemes katlu tiek saukts krievu spēku ielenkts vācu (tsk. latviešu 19. divīzijas) grupējums Kurzemes pussalā Otrā pasaules kara laikā. Tas izveidojās 1944. gada 9.-10. oktobrī Sarkanajai armijai sasniedzot Baltijas jūru pie Mēmeles un nogriežot vācu armijas grupai ”Ziemeļi” atkāpšanās ceļu pa sauszemi. 1945. gada 15. janvārī armijas grupa ”Ziemeļi” tika pārdēvēta par armijas grupu ”Kurzeme”. Tā beidza pretošanos uzbrūkošajiem krievu spēkiem tikai pēc Vācijas kapitulācijas 1945. gada 8. maijā.

        Розмістити спогади

        10.07.1988 | Nodibināta Latvijas Nacionālās Neatkarības Kustība (LNNK)

        Розмістити спогади

        08.10.1988 | Izveidota Latvijas Tautas Fronte

        Latvijas Tautas fronte bija sabiedriski politiska kustība un organizācija Latvijas PSR un Latvijā Atmodas laikā no 1988. gada. Pēc 5. Saeimas ievēlēšanas 1993. gadā tā darbojās kā mazietekmīga organizācija. Likvidējās 1999. gadā.

        Розмістити спогади

        23.08.1989 | Baltijas ceļš - Balti kett - Baltijos kelias - Балтийский путь

        Розмістити спогади

        23.04.1990 | LR Pilsoņu Kongresa vēlēšanas

        1990. gada 8.-23. aprīlī notika LR Pilsoņu Kongresa vēlēšanas, kurās 707 772 iedzīvotāji (678 862 pilsoņi un 28 910 pilsoņu kandidāti) ievēlēja 232 delegātus

        Розмістити спогади

        13.12.1990 | Latvijas Tautas Fronte nodod Latvijas Republikas Augstākajai Padomei savāktos 911 086 parakstus pret PSRS līgumu

        Розмістити спогади

        13.01.1991 | Notiek Latvijas Tautas Frontes Domes izsludinātā Vislatvijas tautas manifestācija

        Latvijas Tautas Frontes Dome izsludina Vislatvijas tautas manifestāciju, lai 13. janvārī atbalstītu likumīgi (gan vēl pēc okupācijas laika likumiem) ievēlēto valdību, kā arī pieņēma lēmumu apsargāt stratēģiski svarīgākos objektus.

        Розмістити спогади

        07.11.1991 | Čekomānijas aura

        Aivars Borovkovs un Edmunds Johansons - telefonakcijā atbild uz klausītāju jautājumiem.

        Розмістити спогади

        05.06.1993 | Latvijas Republikas 5. Saeimas vēlēšanas

        Розмістити спогади

        07.10.2006 | Notiek Latvijas Republikas 9. Saeimas vēlēšanas

        Розмістити спогади

        30.10.2007 | Satversmes tiesas spriedums lietā par Latvijas un Krievijas robežlīgumu

        Розмістити спогади

        02.10.2010 | Notiek Latvijas Republikas 10. Saeimas vēlēšanas

        Розмістити спогади

        18.09.2016 | 92 gadu vecumā Visvaldis Lācis finišē Valmieras maratonā

        Розмістити спогади

        Ключові слова