de

Harijs Čuriskis-Nora

Persan haben keine Bilder. Fügen Sie neue Bilder.
Geburt:
23.05.1919
Tot:
09.08.1993
Zusätzliche namen:
Čurisks, Curišķis
Kategorien:
Agronom, Figur des öffentlichen Lebens, Mitglied der studentischen Körperschaft
Nationalitäten:
 lette
Friedhof:
Latvian Memorial Park in the Catskills

Sabiedriskā dabinieka Harija Čuriska-Noras dzīves gaitas pēkšņi noslēdzās 9. augusta rīta stundā. Vēl iepriekšējā vakarā draugu saimē juties dzīvespriecīgs un iecerēm bagāts, negaidīti tika aizsaukts mūžības ceļos 74 gadu vecumā.
Viņa dzimtā puse ir Augšzemgale. Dzimis 1919. g. 23. maijā Bebrenes pagasta Osmu mājās. 1939. g. beidz Ilūkstes ģimnāziju, saistās darbā Zemkopības ministrijas labības birojā. 1943. g. jūlijā iesaukts Latviešu leģionā, Krievzemes cīņu laukos piedzīvojis divus smagus ielenkumus, kur arī ievainots. Gūsta dienas vadītas Zedelghemā, Beļģijā; tur arī piedalījies Daugavas Vanagu organizācijas dibināšanas sanāksmē. Pēc atbrīvošanas no gūsta īsāku laiku strādā Libkā, 1946. g. septembrī pārceļas uz Eslingenas nometni, kur Stutgartes Hohenheimas augstskolā uzsāk agronomijas studijas; studiju vajadzībām pelnījies, vadot Eslingenas nometnes latviešu mākslas salonu; 1948. g. apprecas ar zobārsti Austru Krūmiņu. 1949. g. izceļo uz ASV — Ziemeļdakotu, kur strādā lauksaimniecībā. Pēc līguma gada nokalpošanas, 1950. g. oktobrī pārceļas uz Mineapoli, strādā "Pillsbury" firmas pārtikas vielu pētniecības nodaļā. Pētniecības darbā H.Nora strādā pie koncentrētas barības attīstīšanas atomzemūdeņu apkalpēm, vēlāk arī pie uzturvielām astronautu vajadzībām. Par sekmīgu pētniecības darbu H. Noram piešķirti vairāki atzinības raksti, "Community Service Award" un divi ASV patenti.
H. Nora bija aktīvs arī sabiedriskā darbā, bija Latviešu apvienības priekšnieks un ilgus gadus kasieris. Bija aktīvs Kristus draudzē un tās korī, darbojās DV apvienībā. Piederēja korporācijas Selonija saimei. Pēc pensionēšanās ziemas pavadīja St. Petersburgā, Floridā, bet vasaras Minesotā.
Pēdējā ceļā H. Noru izvadīja Kristus draudzes māc. Dr. M. Gulbis, sēru mūziku atskaņoja ērģelnieks Ž. Šmits.  Aizgājēja pelnu urnu novietos Brāļu kapos Katskilos, korporācijas Selonija nodalījumā. Sēro dzīvesbiedre Austra, dēli Mārtiņš un Pēteris, vedeklas, 4 mazbērni un kupla draugu saime Minesotā un Floridā.

Avots: Laiks, 27.10.1993
 

Keine Orte

    loading...

        NameBeziehungGeburtTotBeschreibung
        1Austra Nora CurišķeAustra Nora CurišķeEhefrau03.10.191703.05.2012

        Keine Termine gesetzt

        Schlagwörter