ua

Ernests Kuškēvics

Добавить новую картинку!
Дата народження:
22.02.1889
Дата смерті:
16.02.1981
Категорії:
Музикант
Громадянство:
 латиш
Кладовище:
Glendale, Forest Lawn Main Gate

16. februāri Pasadenā. Kalifornijā, mūžības pulkos iesaukts brīvmākslinieks, atvaļināts kapteinis Ernests Kuškēvics. Viņš gandrīz bija sasniedzis 92 mūža gadus.

Dzimis 1889.gada 22. februārī Mērsraga pagastā, mežsarga dēls. No tēva, kurš mācījies Irlavas skolotāju seminārā, mantojis dāvanas mūzikā un jau bērnībā sapņojis kļūt par mūziķi.

Tikko 14 gadus vecu, viņu aizved uz Rīgu mācīties mūziku pie kapelmeistara Bcharda un drīz vien viņš kļūst par trompetistu artilērijas brigādes orķestrī cara Krievijas armijā. Nākamajos desmit gados spēlē daudzos koncertos Latvijā un Igaunijā. Sākoties karam, iestājas Pleskavas kara skolā, ko beidz ar leitnanta pakāpi. 1917. g. beidz Harkovas konservatoriju ar brīvmākslinieka grādu. Nodibinoties Latvijas valstij, Kuškēvics atgriežas dzimtenē un saistās darbā operas orķestrī, bet paliek tur tikai pāris sezonas, jo armijas vadība viņu aicina pārņemt kādu no militāriem orķestriem. Paaugstināts kapteiņa pakāpē, viņš izvēlas 3. Jelgavas kājnieku pulka orķestri. Viņš arī pats komponējis maršus, uvertīras, diriģē koncertus un māca mūziku.

1934. gadā izpelnījis pensiju un pēc ģimenes dzīves nodibināšanas dzīvo sava īpašumā Dobelē, pildot aizsargu orķestru inspektora pienākumus. Bēgļu gaitās ieceļo ASV 1950. gadā un dzīvi no jauna sāk Pikeviles pilsētā, kur strādā par mūzikas skolotāju vietējā koledžā. No Pikeviles ģimene pārceļas uz Sinsinati, pēc tam uz Pasadenu. Ar savu mieru un īpatnējo humoru aizgājējs ieguva plašas sabiedrības cieņu. Izvadīšanā pēdēja gaitā Glendāles meža kapos piedalījās kupls draugu un cienītāju pulks. E. Kuškēvics bija apbalvots ar Trijzvaigžņu ordeni, Aizsargu nopelnu krustu un daudzām goda zīmēm. Aizgājēja pelnu urnu novietos Rotas Brāļu kapos. Pēc sēru dievkalpojuma ap 200 bēru viesu pulcējās baznīcas zālē bēru mielasta.

Avots: Laiks, 25.03.1981

Kapa vieta ir Brāļu kapi Katskilos (414 Bloomer Road, Tannersville, NY 12485, USA)

Джерело: jzb.lv

немає місць

    loading...

        Не вказано події

        Ключові слова