ua

Ruta Šķiliņa

Добавить новую картинку!
Дата народження:
12.12.1935
Дата смерті:
28.07.2019
Дівоче прізвище персони:
Lejiņa
Категорії:
Баскетболіст, Педагог, учитель, Спортсмен, Тренер
Громадянство:
 латиш
Кладовище:
Jelgava, Meža (Nikolaja) kapi

Rutas Lejiņas sportiskā biogrāfija aizsākās 3. septiņgadīgajā skolā pie skolotāja V. Lagzdiņa. Rutai padevās daudzi sporta veidi, tādēļ fizkultūras skolotājs droši varēja sūtīt enerģisko meiteni uz pilsētas mēroga sacensībām. Pirmo diplomu savā sportiskajā biogrāfijā Ruta Lejiņa saņēma 1949. gadā par uzvaru pilsētas pionieru spartakiādes sacensībās tāllēkšanā. Sekoja daudzas un dažādas uzvaras skolēnu vieglatlētikas sacensībās. Šķita, ka Jelgavai izaugs teicama vieglatlēte. Taču tā turpinājās tikai līdz tam laikam, kad Ruta iestājās Jelgavas pedagoģiskajā skolā. Fizkultūras pasniedzēja Viveja Bulate, pati aktīva basketboliste, prata saskatīt jaunajā audzēknē nākamās basketbola spēles meistares iezīmes. Un no tā brīža, kad Ruta sāka apgūt šīs atrās un aizraujošās spēles noslēpumus pie skolotājas Bulates, viņa pilnīgi nokļuva basketbola varā. Talantīgā meitene ātri ieguva spēles prasmi, neatlaidīgi trenējoties, iekaroja sev vietu pedagoģiskās skolas izlasē un jau 1950. gadā skolas komandas sastāvā kļuva par pilsētas čempioni. Tas pamudināja jauno sportisti vēl cītīgāk trenēties. Ruta kļuva par pilsētas izlases komandas pamatsastāva spēlētāju un deva lielu ieguldijumu Jelgavas sieviešu basketbola izaugsmē. Taču pirmajā vietā Rutai bija mācības. 1954. gadā viņa absolvēja pedagoģisko skolu un sāka strādāt 3. vidusskolā.

Par Rutas Lejiņas vispusību liecina šāds fakts: 1952. gadā viņa kļuva par republikas jaunatnes čempioni galda tenisā un iekaroja sev stabilu vietu arī republikas jaunatnes izlasē basketbolā. Basketbols tad arī paliek galvenais viņas turpmākajā sportistes biogrāfijā.
Strādādama skolā, Ruta Lejiņa paralēli nodarbojās ar BSB «Lokomotīve» Jelgavas rajona padomes jaunajiem basketbolistiem. Pūles nebija veltīgas. Jelgavas dzelzceļnieku jauniešu komandas guva labus panākumus republikas mēroga sacensībās. Taču trenere arī pati nebeidza aktīvas basketbolistes gaitas. 1957. gadā viņa Baltijas dzelzceļa meistarsacīkstēs startēja Jelgavas "Lokomotīves" sieviešu komandā, iegūstot Baltijas dzelzceļa labākās spēlētājas balvu un diplomu. Tajā pat gadā R. Lejiņa Baltijas dzelzceļa izlases komandas sastāvā kļuva par BSB «Lokomotīve» CP bronzas medaļas īpašnieci.
Starts Vissavienības arēnā piesaistīja talantīgajai sportistei treneru uzmanību, un viņa saņēma vairākus piedāvājumus turpmāk startēt no Rīgas un pārcelties uz dzīvi galvaspilsētā. Taču Rutas turpmākās ieceres saistījās ar dzimto pilsētu un basketbola attīstību Jelgavā. Tādēļ viņa 1958. gadā iestājās LVFKI, lai kļūtu par augsti kvalificētu speciālisti. Institūtā viņa studentu izlases sastāvā trenējās pie mūsu republikas tālāika slavenākā sieviešu komandas trenera O. Altberga.
Pagāja divi gadi, mūsu lieliskā basketboliste apprecējās un kļuva Ruta Šķiliņa. Fizkultūras institūts tika pabeigts neklātienē, un Jelgava ieguva labu fizkultūras skolotāju un teicamu basketbola treneri. Un tā kopš 1961. gada mūsu pilsētas skolās par jaunās paaudzes fizisko pilnveidošanos gādā skolotāja Ruta Šķiliņa. Nav aizmirsta arī «lielā mīlestība» basketbols, jo paralēli darbam skolā tiek gatavotas komandas, kuras vienmēr sekmīgi cīnījušās dažāda mēroga sacensībās. No 1970. līdz 1978. gadam Ruta Šķiliņa gādājusi, lai LLA komanda gūtu panākumus gan republikas, gan Vissavienības arēnā. Jelgavas studentes viņas vadibā kļuvušas par republikas A klases komandu un vairākkārt startējušas PSRS Lauksaimniecibas ministrijas augstskolu čempionātu finālsacensībās. Kopš 1979. gada R.Šķiliņa vada Lauktehnikas Jelgavas rajona apvienības komandu. Šī komanda šogad iekļuvusi republikas meistarsacīkšu A klasē. Tas ir liels visas komandas un treneres panākums. (Darba uzvara, 11.03.1982)

-----

Mirušā Prāta vētras dalībnieka Mumiņa sporta skolotāja.

 

немає місць

    loading...

        Iм'я зв'язокТип відносинДата народженняДата смертіОпис
        1Andrejs LejiņšAndrejs LejiņšБатько22.02.190323.04.1971
        2Uģis ŠķiliņšUģis ŠķiliņšСин27.08.196612.06.1990
        3
        Viveja BulateУчитель00.00.192600.00.2008
        4Gundars MauševicsGundars MauševicsСтудент18.08.197423.05.2004

        Не вказано події

        Ключові слова