ua

Jānis Zviedrāns

Добавить новую картинку!
Дата народження:
01.10.1935
Дата смерті:
19.11.2020
Категорії:
Лікар
Кладовище:
Встановіть кладовищі

Šajā tumšajā gadalaikā, 2020. gada 19. novembrī, pa Lielo Gaismas ceļu Mūžībā devies ārsts, novadpētnieks, īstens katolis, kolēģis un draugs.

Jānis piedzima Sēlijā 1935. gada 1. oktobrī. Pēc Ilūkstes 1.vidusskolas absolvēšanas viņš iestājās Rīgas Medicīnas institūtā, ko pabeidza 1961. gadā. Jauno ārstu iesauca padomju armijā un nosūtīja uz PSRS ziemeļiem.

1965. gadā viņš atgriezās Latvijā un tika norīkots par ārstu padomju karaspēka daļā Talsos. Brīvajā laikā pēc darba karaspēka daļā ārsts Zviedrāns strādāja Talsu slimnīcas ķirurģiskajā nodaļā, vēlāk asins pārliešanas kabinetā un uzņemšanas nodaļā. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas un PSRS armijas aiziešanas no Talsiem Jānis Zviedrāns strādāja par ārstu Talsu slimnīcas terapijas nodaļā.

Ārsts Zviedrāns pārzināja latviešu un ārzemju literatūru, klasisko mūziku, apmeklēja operas un baleta izrādes, krāja klasiskās mūzikas ierakstus. Viņš apmeklēja muzejus, arhīvus un bibliotēkas, pētīja mūsu novada vēsturi. Grāmatu «Talsu novada aptiekas» 2002. gadā izdevusi Talsu tipogrāfija. Sadarbībā ar Aleksandra Pelēča lasītavu izdotas vairākas Jāņa Zviedrāna sarakstītās grāmatas: «Gara dārzos» — par E. Smiļģi, A. Skaru, E. Volšteini, kā arī leģendārajiem Talsu ārstiem V. Ruģēnu, P. Birzi, E. Jansoni, A. Pūci un J. Nemmi, kas izdota 2009. gadā. Grāmata «Lepra Ziemeļkurzemē» izdota 2011. gadā, bet 2014. gadā iznākusi grāmata «Talsu slimnīca», kur atspoguļots Talsu slimnīcas darbs daudzu gadu garumā. Talsu novada ārsts Jānis Zviedrāns, aizejot mūžības ceļā, atstāja manuskriptu par saviem studiju gadiem Rīgas Medicīnas institūtā (1961. gada izlaidums), ko biedrība “Aleksandra Pelēča lasītava” izdevusi grāmatā "Atkal".

Jāņa Zviedrāna dzīves pamats bija ticība Dievam. Viņš piederēja Talsu katoļu draudzei, bija aktīvs kristietis, iesaistījās Ziemeļkurzemes dekanāta avīzes «Tavs ceļš, pa kuru mazāk iets» redakcijas darbā, daudz rakstīja, tulkoja, intervēja, dalījās savā garīgajā pieredzē.

Ārsta Zviedrāna mūža gājums ir noslēdzies. Paldies viņam par darbīgo, radošo, bagāto mūžu. Lai gaišs Mūžības ceļš!

Bijušie darbabiedri

Avots: "Talsu vēstis", 27. novembrī 2020.

немає місць

    loading...

        Не вказано події

        Ключові слова