de

Ilga Sakare

Persan haben keine Bilder. Fügen Sie neue Bilder.
Geburt:
07.10.1927
Tot:
24.07.2015
Burial Datum:
28.07.2015
Patronym:
Teodors
Mädchenname:
Sakare
Kategorien:
Pädagoge
Nationalitäten:
 lette
Friedhof:
Talsi, Vācu kapi Brīvības ielā

"Māsa Ilga līdz 7 gadu vecumam ģimenē auga viena, tāpēc vakaros, kad Talsu biedrības namā bija sarīkojumi, viņa kopā ar vecākiem uzturējās tur, jo tēvs bija skatuves strādnieks un gaismotājs, mamma gludināja tērpus. Mazā Ilga vēroja pašdarbniekus un viesmāksliniekus, mājās viņus atdarinot. Varbūt tas bija 1. solis uz teātri? Mācoties pamatskolā, pēc viņas stāstītā, sk. Kundziņa iesaistīja lielos skolas uzvedumos, viens no tādiem bija A. Brigaderes „Maija un Paija”. Ilga uz skatuves bija kopā ar vēlāko aktrisi Dzidru Ritenbergu.

Atceros, kad es vēl negāju skolā, māsa man lasīja lugu, lika runāt un darboties pirmā cēliena skatos. Tur bija man nesaprotami vārdi, ka radās pat dažādi pārpratumi ar lielu izsmiešanos. Bieži māsa sarīkojumos deklamēja, un es biju līdz asarām aizkustināta un lepna. Lielu folkloras uzvedumu sk. Zīriņa iestudēja, kad māsa mācījās 12. klasē, droši vien tas bija žetonu vakaram. Māsa vidusskolu beidza ar izcilību un vēlējās kļūt par aktrisi, bet tajā gadā aktierus neuzņēma. Drauga pierunāta, vecāku atbalstīta, iestājās Rīgas Pedagoģiskajā institūtā, ko pēc 4 gadiem ar izcilību pabeidza. Studiju laikā bija aktīva pašdarbniece, dziedāja institūta diriģenta Milzarāja vadītajā korī. Pēc studijām atgriezās Talsos, jo personīgajā dzīvē notika pagrieziens, kas lika rīkoties tā un ne citādi, tāda bija māsas pārliecība, kas saglabājās līdz mūža noslēgumam. Jā, vēl jāpiebilst, ka mana māsa prata visus lauku darbus - slaukt govi, ravēt, siet kūlīšus utt., jo bieži bija jāpalīdz vecvecākiem Laidzes „Zvaigznēs”. Vienu vasaru kara laikā Ilga kopā ar klasesbiedreni Mariannu Freimani bija izpalīdzes Valgundes „Induļos” pie Talsu 1. pamatskolas skolotājas Siliņas vecākiem. Māsa adīja, tamborēja, šuva. Viņai  bija  dārziņš, kurā audzēja zemenes, vīnogas, dažādus dārzeņus un daudz puķu, patika strādāt svaigā gaisā. Darba mūžs tika aizvadīts, skolojot Talsu bērnus un jauniešus, bet pāri visam bija pašdarbnieces gaitas TTT (Talsu Tautas Teātrī), iedzīvojoties dažādos tēlos, piedaloties izbraukumos un ekskursijās." stāsta Ilgas māsa Inta Liepiņa (dzim. Sakare).

"Par manas omammas māsu Ilgu Sakari, kura man bija kā trešā vecmāmiņa, var izlasīt šādās grāmatās: Elmāra Šmeltes un Imanta Tamsona "Talsu ģimnāzija" (foto no 25.izlaiduma 1947.g., Ilgastante 1.rindā 1. no kreisās), Imanta Tamsona "Skola atmiņās un stāstos" (foto 60.lpp. skolotāja Sakare 5. no kreisās; 87.-88. lpp. - raksts), Silvijas Radzobes "Uz skatuves un aiz kulisēm" (16.lpp.), "Sirds uz rampas" (78.lpp.), "Dievu ugunīs" (70.-71.lpp.)." faktus sameklēja Ilgas māsas mazmeita Marta Liepiņa.

 

Keine Orte

    loading...

        Keine Termine gesetzt

        Schlagwörter