de

Georgs Novickis

Persan haben keine Bilder. Fügen Sie neue Bilder.
Geburt:
00.00.1908
Tot:
12.06.1985
Patronym:
Sokrats
Kategorien:
, Fahrzeughersteller, Ingenieur, Pädagoge
Friedhof:
Geben Sie den Friedhof

Diplomēts inž. Georgs Novickis acis slēdzis uz mūžu 13. jūnijā Santa Rozā, Kalifornijā. Viņš dzimis 1908. g. Kijevā, kur arī ieguva pamatizglītību. Bēgot no revolūcijas asiņainā terora, Novicka ģimene atgriezās Rīgā, kur ģimenes galva, Sokrāts Novickis, brīvprātīgi kā leitnants piedalās Latvijas atbrīvošanas kaujās Kalpaka bataljona Studentu rotas sastāvā. 1925.g. Georgs beidza vidusskolu un, būdams jau no bērnības ieinteresēts aviācijā, sāka strādāt Kara aviācijas diviziona lidmašīnu remontdarbnīcās. 1929.g. viņš iesāka studijas Latvijas Universitātē, mehānikas fakultātē, ko ļoti sekmīgi beidza 1933. g., izpelnoties inženiera grādu, Latvijas universitātes piešķirto zelta medaļu un A.v. Humbolta stipendiju zināšanu papildināšanai Vācijā, Šarlotenburgas techniskā augstskolā, lidmašīnu projektēšanas un konstrukcijas fakultātē.
1935. g. inž. Novickis uzņēmās Liepājas kara ostas darbnīcās iekārtotās aviācijas nodaļas vadību, šai nodaļā jaunie aviācijas tehniķi un topošie lidmašīnu konstruktori projektēja un būvēja lidmašīnas Aizsargu aviācijai un Latvijas aeroklubam, LAK, kas pēc 15. maija politiskām pārmaiņām kļuva vienīgā un oficiālā aviācijas organizācija. Aviācijas darbnīcās uzbūvēja vairāk kā 20 dažāda tipa lidmašīnas, starp tām septiņus KOD — 2 militāros divvietīgos divplākšņus ar 240 z.s. motoru, diviem ložmetējiem un iespēju nest astoņas viegla svara aerobumbas. Šo lidmašīnu Aizsargu aviācijai projektēja inž. Novickis. Tai bija ļoti labas militāriem uzdevumiem atbilstošas lidīpašības un mazs nolaišanas ātrums, kas nepieciešams lidojumiem no aprobežota lieluma rezerves lidlaukiem.
1939. g. VEF pārņēma lidmašīnu būvi valsts mērogā, kur konstruktors K. Irbltis projektēja modernus vienplākšņus, kas sekmīgi piedalījās starptautiskās lidsacensībās ārpus Latvijas robežām. Uzbūvēja arī pirmos militāro lidmašīnu prototipus, kas izpelnījās atzinību kara lidotāju aprindas un Bruņošanās pārvaldes vadība ar to visas turpmākās lidmašīnas pasūtīja VEF un Liepājas kara ostas darbnīcas aviācijas nodaļa savu darbību izbeidza. Inž. Novckis uzņēmās Rīgas gaisa ostas Spilves aerodromā inženiera pienākumus. Viņš arī bija lektors Kara aviācijas skolas lidotāju — novērotāju kursantiem un Rīgas valsts tehnikuma pēdējās klases audzēkņiem mācīja aviācijas teoriju. Vācu okupācijas laikā viņš strādāja Espenlaub Flugzeugbau firmā Rīgā, kuras sastāvā darbojās latviešu aviācijas tehniķi un konstruktoru grupa K. Irbīša vadībā. 1944. g. martā viņus visus komandēja uz Vāciju, Meseršmita lidmašīnu fabriku. Pēc bēgļu gaitām Vācijā inž. Novicis ar ģimeni ieceļoja Brazīlijā. No 1947 - 1960. g. viņš strādā gaismas enerģijas departamentā. Pēc viņa izstrādātiem projektiem Sanpaulo uzbūvēja piecas spēkstacijas un Riodežaneiro apkārtnē sešas spēkstacijas.
leceļojot ASV, viņš strādā kā galvenais inženieris Filadelfijā. Franklina institūta pētniecības laboratorijā. 1974.g. inž Novickis pensionējās. Par viņu sēro dzīvesbiedre un divi dēli.

Avots: laiks, 05.10.1985

Keine Orte

    loading...

        Keine Termine gesetzt

        Schlagwörter