de

Aleksandrs Kupics

Persan haben keine Bilder. Fügen Sie neue Bilder.
Geburt:
31.01.1894
Tot:
04.12.1961
Burial Datum:
09.12.1961
Kategorien:
, Ingenieur
Nationalitäten:
 lette
Friedhof:
Lakewood, Woodlawn Cemetery

Dzimis Gramzdā. Bijis Liepājas Valsts tehnikuma direktors. Miris ASV. Paliek māsa Amerikā un māsa Vācijā.

† Kuģu inž. Aleksandrs Kupics (31.01.1894-4.12.1961).

Amerikas prēriju pilsētiņā Dubuque, Aijovas pavalstī, 1961. g. 4. decembrī miris bij. Liepājas technikuma direktors kuģu inž. Aleksandrs KUPICS.

Nelaiķis dzimis 1894. g. 31. janvāri Gramzdā, Liepājas apriņķī.

Lasīt iemācījies mājās jau 5 g. vecumā un paša ierosmē izlasījis vairākas "biezas grāmatas" pirms sācis mācīties pie mācītāja Voitkus. Pēdējais sagatavojis nelielu skolēnu grupu "pilsētas skolai".

Pēc tam Kupics mācījies Liepājas reālskolā, kuru beidzis ar izcilām sekmēm. Labo sekmju dēļ barons Nolde palīdzējis viņam iekļūt Pēterpils Politechniskajā institūtā. Bez laba aizbildņa tas nebūtu bijis iespējams.

Studijas Kupics iesāk 1912. g. un prakses darbus strādā Igaunijā, Tallinas kuģu būvētavā un vēlāk arī uz Ladogas ezera. Institūtu viņš beidz 1917/18.g. ar kuģubūves inženiera grādu. Dažus gadus spiests strādāt Pēterpils ostas iestādēs līdz 1922. g. pavasarī var atgriezties Latvijā.

Drīz pēc atgriešanās dzimtenē, Kupics sāk strādāt Liepājas technikumā, kur māca matemātiku un materiālu pretestību, kā arī izpilda inspektora pienākumus. No 1926. g. viņš ir Liepājas valsts technikuma (vēlāk arī vakara amatnieku skolas) direktors līdz tā slēgšanai 1944. g., ar pārtraukumu no 1940. g. augusta līdz 1941. g. rudenim, kad pēc padomju okupācijas viņu atstādina, bet palika par skolotāju.

1944. g. rudenī kara vētras Kupicu aiznes Vācijā, Tīringā, kur viņš Kepelsdorfas sādžā strādā elektroniskā laboratorijā. Nometņu gadi aizslīd Berchtesgadenā, Insulas nometnē, kur viņš darbojas gan par skolotāju nometnes ģimnāzijā, gan dažādos administrācijas amatos.

1950. g. A. Kupics izceļo uz ASV. Aijovas pavalstī viņš strādā kādā metālu apstrādāšanas uzņēmumā līdz 1959. g., kad aiziet pensijā un dzīvo māsasmeitas ģimenē. Pensijas gadiem viņam bija plaši nolūki - sarakstīt jaunu algebras mācības grāmatu vidusskolām, pārlasīt iemīļotos rakstniekus un ceļot. Šos nodomus viņš nepaspēj pilnīgi īstenot, jo pārsteidz smaga slimība, kas viņu daļēji paralizē.

Aleksandrs Kupics no šīs zemes gaitām šķīrās 1961. g. 4. decembrī un izpildot viņa vēlēšanos būt latviešu vidū viņu 9. decembrī apglabāja Leikvudā, Ņudžersijā (Woodlawn Cemetery, Lakewood, NJ), kas ir tuvu jūrai un kur smiltis ir tik pat baltas kā Liepājas jūrmalā. K. K. Technikas apskats, Nr. 37, (01.01.1963)

Keine Orte

    loading...

        Keine Termine gesetzt

        Schlagwörter