de

Ernests Treiguts

Geburt:
19.07.1911
Tot:
21.09.2005
Zusätzliche namen:
Tāle
Kategorien:
Diplomaten, Journalist, Träger des Drei-Sterne-Ordens
Nationalitäten:
 lette
Friedhof:
Geben Sie den Friedhof

Ernests Treigūts-Tāle jubilārs! 
Latvieši Vācija

Šogad vasaras vidū uz 90 mūža gadiem atskatījās rakstnieks, žurnālists un diplomāts Ernests Treigūts- Tāle, bijušais preses atašejs Latvijas sūtniecībā. 
Dzimis Rīgā 1911. gada 19. jūlijā. Bērnību pavadījis Latgalē, Ludzā, kur viņa tēvs bija apriņķa agronoms. Ernests Treigūts sākumā mācījās krievu un vācu pamatskolās, jo ģimenei Pirmajā pasaules karā vairākkārt nācās mainīt dzīvesvietu. Pēc kara ģimene uzsāka dzīvi Daugavpilī, kur E. Treigūts beidzot varēja mācīties jaundibinātajā latviešu pilsētas pamatskolā. Pēc tam viņš apmeklēja Daugavpilī Valsts ģimnāziju. Vairāk nekā mācības skolā viņu saistīja grāmatas par vēsturi, filozofiju un politiku. Pēc ģimnāzijas beigšanas viņš dažus gadus dzīvoja Šveicē, kur iemācījās franču un arī angļu valodu. 1932. gadā E. Treigūts iesāka Rīgā studēt tieslietas Latvijas Universitātē un iestājās studentu apvienībā Austrums. Jau studiju laikā viņš pievērsās žurnālistikai. Rakstīja apcerējumus par ārpolitiku žurnālam Students. Ernesta Treigūta žurnālista darbs sākās Rīgā, Latvijas Telegrāfa aģentūrā LETA. Svešvalodu zināšanas un žurnālista spējas pavēra ceļu uz Berlīni, kur viņš uzņēmās LETAs pārstāvniecību un vēlāk kļuva preses atašejs Latvijas sūtniecībā. Berlīnē 30. gadu beigās Treigūts nonāca vēsturisko notikumu centrā. Toreiz, kara priekšvakarā, Berlīnē pulcējās cilvēki no žādām valstīm. Pazīšanās ar daudziem ārzemju žurnālistiem un diplomātiem deva iespēju iegūt informāciju par pasaules politikas nosliecēm. Berlīnē Ernests Treigūts novēroja un piedzīvoja lielo valstu, īpaši Hitlera valdības, politikas virzienu, kas izraisīja Otro pasaules karu. Viņš publicēja neskaitāmus rakstus par ārpolitiku, vācu un latviešu presē skaidrojot arī Latvijas stāvokli padomju režīmā. Par šo problēmu viņš sniedza priekšlasījumus dažādās biedrībās. Ernests Treigūts ir aktīvs domātājs, ass analītiķis, kas uzmanīgi vēro pasaules politiku, īpaši notikumus dzimtenē un tās attīstību. Viņa dzimtenes mīlestību pierāda palīdzība un atbildīga darbība Latvijas labā. 
Ernesta Treigūta dzīvesbiedre Ruta ir viņa balsts un palīdze. Lai gan acu kaite stipri traucē redzi, viņš uztur kontaktus ar draugiem visās pasaules malās. Čekas pratināšanā 1941. gadā gūtie muguras ievainojumi vēl tagad sāpīgi atgādina tā laika režīmu. 
Lai Dievs dod Treigūta kungam labu veselību un vēl daudzus gadus aktīvi darboties! 
Rita Knoke
 

Keine Orte

    loading...

        Keine Termine gesetzt

        Schlagwörter